МАРИНА – Нејзината убавина е бесконечна, како и љубовта према другите луѓе!

ИЗВОРСкопје24
|

Името Марина потекнува од латинскиот збор “марина” што значи “морска”, што е атрибут на Афродита, која се смета за заштитник на морнарите.
Историски извори сведочат дека овие имиња започнале да се појавуваат многу рано, уште во 13 век. Тие се широко распространети во сите европски нации од најраните времиња до денес.

Марина е женска форма на латинското име Мариус и значи „од море“. Марина е зборот за тоа каде чамците се зацврстуваат или се врзани на шеталиштето покрај морето.

Марина е пример за мултикултурно име дадено на италијански, шпански и португалски девојчиња, а исто така е популарно во Франција, Германија, скандинавските земји, како и во многу словенски нации.

Од литературна перспектива, Марина е име од малку познатиот труд на Шекспир „Перикс, принц на Тир“. Во оваа претстава, Марина е убава ќерка на титуларниот лик Перикл и неговата трофејна сопруга Таис, а таа се родила на бродот за време на невреме.

Ако се земе предвид дека буквалниот превод на придавката од кој потекнува името Марина е морска, само името би можело да се преведе како она што е од (од) морето.

Поради ова, женските припадници на ова име се генерално убави како самите сирени и затоа се крајно привлечни за спротивниот пол. Покрај тоа, Марина е личност која има огромно срце полно со искрена љубов и е подготвена да стори нешто за некој за кого се грижи, без оглед колку напор и време ќе потроши на тоа.

Поради ова, таа е среќна што ја има покрај себе затоа што е искрена пријателка, полна со поддршка, сила и храброст, така што храбро и безбедно се движела низ животот, не се грижи за какви било предизвици низ кои треба да помине.