Математичка задача ги подели луѓето: Само вистински генијалци го имаат решението

|

Нова математичка загатка стана популарна за кратко време. На корисниците им зададе главоболки, а над 90% од луѓето не можат да понудат точен одговор. Некои корисници се караат меѓу себе, но само „генијалци“ успешно даваат точни одговори.

Оставаме на Вас да се обидете и да ги разбудите сивите клетки во мозокот.

Напишете ги одговорите во коментар. Ви посакуваме многу среќа!

Доколку ви беше интересна оваа задача во продолжение имаме уште една математичка задача која го освои Интернетот, чиј точен одговор предизвика полемика ширум светот на друштвените мрежи. Колку е 6÷2(1+2)=?

Доколку мислевте дека точниот одговор е било кој друг број освен 9 или 1, знајте дека сте погрешиле. Меѓутоа, дали точниот одговор е всушност девет или еден?

За да го решите проблемот, треба да ја паметите низата операции. Во случај да сте заборавиле, ова се стандардите за: загради, експоненти, множење, делење, собирање и одземање. За да се реши проблемот на оваа задача, прво се решаваат сите загради и експоненти, а потоа одете од лево надесно за останатите операции.

Кој број ги добивте? Одговорот е во продолжение: