Местото каде се среќаваат две мориња, но никогаш не се спојуваат (ВИДЕО)

ИЗВОРСкопје24
|

Погледот помеѓу Северното и Балтичкото море е прекрасен. Границата меѓу нив е толку светла што може да биде забележана оддалеку, бидејќи движењата на двете мориња никогаш не се спојуваат едно во друго. Причината за тоа е различната густина на водата. Морските струи обликуваат подводна песочна патека која секојдневно ја променува својата местоположба.
Границата помеѓу Северното и Балтичкото Море може да биде јасно видена од плажата Гренен. Погледнете го и видеото кое е снимено токму таму: