Министерот Филипче го посети пациентот на кој му беше трансплантирано срце

|

Министерот за здравство Венко Филипче информира дека првата трансплантација на срце е извршена синоќа на Клиниката за кардиохирургија во Скопје.

„Трансплатацијата успешна! „Ова е огромен успех на македонското здравство. Честитки до сите колеги“, напиша Филипче на својот профил на Фејсбук.

Срцето е трансплантирано од пациентка чие семејство се согласило да го донира срцето на пациент кој подолго време чекал донор.

На експлантацијата работеле др Марјан Шокаровски и др Александар Колевски од Клиниката за државна кардиохирургија, др Александар Николиќ од Аџибадем Систина, а од КАРИЛ анестезијата ја воделе др Маја Мојсова Мијовска, др Весна Дурнев и др Билјана Андоновска.

Трансплантацијата на срцето ја работеле проф. др. Сашко Јовев и академик Жан Митрев заедно со др Васил Папестиев, Др Марјан Шокаровски, др Ванѓел Здравески, др Кјутим Џелили, др Тања Анѓушева, др Никола Христов, др Стефанија Хаџиевска, Др Надица Мехмедовиќ, др Весна Миташова, Др Јасмина Илиевска, др Марија Гераковска и др Димче Славевски од Аџибадем Систина.

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, во моментов е во посета на пациентот, на кој му беше трансплантирано срце.