Моќта на палењето свеќа: Зошто палиме свеќа во црква и што значи тоа?

ИЗВОРСкопје24
|

Палењето свеќа има длабока симболика, Светиот Симеон Солунски ни кажува дека свеќата ги има следните значења:

  • Ја симболизира чистотата на нашата душа, зашто е направена од чист восок.
  • Мекоста на душата врз која можеме да напишеме било што.
    Божјата Благодат, зашто восокот доаѓа од мирисни цветови.
  • Обожувањето, кое треба да го достигнеме, зашто таа се пали со оган и го храни.
  • Светлината Христова, која ја гори и осветлува темнината.
  • Љубовта и мирот, особини на секој Христијанин, зашто, додека гори, таа со својата светлина го просветува и утешува човекот кој е во темнина.