Моника: Кое е значењето на името и какви се оние кои го носат

ИЗВОРСкопје24
|

Името Моника потекнува од грчкиот збор „манаке“, или латински монео и значи „калуѓерка или советник“, а исто така се толкува и како единствена.

Личноста која го носи ова име е пријатна, мирна и чувствителна и се стреми кон хармонија во односите. Кога станува збор за љубовта, секогаш ќе стори сè за да ја направи својата врска пријатна и хармонична, како и да му обезбеди безбедно и емотивно прибежиште на партнерот.

Значењето на името Моника е објаснето и со нумерологија, според која тие се луѓе со блага, нежна и мирна природа. Моника, тврди нумерологијата, има смирувачки ефект врз нејзината околина и секогаш има подготвени зборови за удобност. Тие се снаодливи кога им е дадена улога на мирен медијатор и кога ги решаваат проблемите, имаат дипломатски пристап.

Света Моника постои во православниот календар и се празнува на 4-ти мај по стар стил, т.е. на 17-ти мај по нов стил.