Мрачната тајна на собата со број 333: Зад луксузот на лондонскиот Лангам лежи застрашувачко минато

ИЗВОРСкопје24
|

Хотелот се отвори во 1865 година и имаше 500 соби и апартмани. Беше дом на многу познати личности како Марк Твен и Оскар Вајлд.

Лондонскиот Лангам е еден од најпознатите хотели со пет везди во Велика Британија. Сепак, зад тој луксуз лежи мрачно минато, а една просторија е особено застрашувачка, 333.

Сепак, се чини дека покрај редовните гости, наводно духови понекогаш доаѓаат и тука, особено викторијански господин со сива коса, германски принц, ранет човек, батлер или многу други за кои се тврди дека ги прогонуваат посетителите на хотелот.

Со децении, се раскажува ужасна приказна за викторијански лекар, кој одзел живот на жена во овој хотел додека биле на нивниот меден месец, а потоа и самиот си го одзел животот. Оние што го виделе тврдат дека носи долг палто и вратоврска, а неговите крвави очи се особено ужасни.

Исто така, постои еден германски принц кој скокнал од 4-ти кат (најчесто се гледа наутро), човек со огромна рана на лицето (претежно скита по ходниците), владетелот Наполеон III (претпочита подрум), батлерот кој шета по ходниците по чорапи и сл.

Сите, сепак, најмногу се плашат од просторијата 333, каде се случува духот да ги прогонува гостите за време на спиењето, а еден гостин се пожали дека духот го тресел креветот толку многу што единствено решение било веднаш да го напушти хотелот.

Собата 333 заинтригираше многу новинари, писатели и ловци на духови, па многумина сакаа да ја испробаат среќата и да ја поминат ноќта тука за да можат да го видат духот или духовите.

Во 1973 година, новинарот на БиБиСи, Џејмс Александар Гордон, се одлучи за овој потфат, но се разбудил во текот на ноќта од невообичаена светлина што наскоро се здобила со човечка форма. Гордон тврдеше дека феноменот кој тој го видел, лебди над земјата и носи викторијанска облека. Кога ги раширил рацете и одел кон него, новинарот скокнал од креветот и истрчал од собата.

Дури и Стјуарт Брод, играч на англискиот тим на крикет, имаше необично искуство од собата 333.

“Беше толку топло, не можев да спијам. Одеднаш, од чист мир, славините почнаа да работат и ја пуштаа водата. Вклучив и ја исклучив светлината. Кога ја исклучив светлината, водата повторно започна. Беше многу чудно”, рече Брод.