На Австрија и недостига работна сила, еве некои од најбараните професии

ИЗВОРСкопје24
|

Австриското министерство за труд и социјални прашања повика на разгледување на листата со дефицитарни работни профили за 2020 година врз основа на која може да се увезе работна сила од странство.

На листата, која се однесува на федерално ниво, наведени се 54 профили кои недостигаат на пазарот на трудот – од негуватели, готвачи и машиновозачи, па се до ѕидари и столари. Покрај тоа, некои покраини во земјата ги објавија своите најдефицитарни професии на пазарот на трудот.

Така, на Корушка и недостигаат, пред сè, фризери, на Долна Австрија месари, на Салцбург молери, на Штаерска специјалисти за шпедиција, а на Тирол и Форарлберг им фали работна сила во хотелиерството.

Интересно е што во Горна Австрија, Салцбург, Тирол и Форарлберг се бараат и келнери, а фризерите се дефицитарно занимање во дури шест покраини.