Најбогатиот кинез советува: Еве што да направите во вашите 20-ти, 30-ти и 40-ти за да бидете успешни

ИЗВОРСкопје24
|

Џек Ма основач на страната Алибаба која вреди речиси 200 милијарди евра од неодамна се пензионираше. Тој нуди совети кои ќе ви бидат од големо значење во понатамошниот живот.

Тој вели дека е природно луѓето да прават грешки, особено младите. Тој вели дека на грешките гледаме како на приход, пренесува Инвеститор.

Порака за успешен живот и кариера
„Кога имате 20 години, бидете добри студенти. Влезете во претприемништво за да стекнете искуство. Пред 30-годишна возраст, следете некого. Одете во мала компанија. Обично, во голема компанија, добро е да ги научите процесите. „Тогаш сте дел од голема машина“, рече Ма.

Но, кога ќе одите во мала компанија, ќе научите каква е страста, ќе научите да сонувате.

„Научете како да направите многу работи со текот на времето. Пред 30-та, не се работи за тоа во која компанија ќе работите, туку кој шеф ќе следите. Тоа е многу важно “, рече тој.

Од 30 до 40 години, мора да размислите појасно кога работите за себе. Ако навистина сакате да бидете претприемач.

„Од 40 до 50 години, треба да ги направите сите работи во кои сте добри. Не обидувај се да влегуваш во нови области. Доцна е. Можеби сте успешни, но стапката на смртност е превисока “, рече тој.

„Но, кога имате 50-60 години, работете за млади луѓе, затоа што младите можат да сторат подобро од вас. Затоа, потпирајте се на нив и инвестирајте во нив, проверете дали се добри “, додаде тој.

„Кога имате над 60 години, трошете го времето на себе, на плажа. Уживајте“, советува Ма.