Најстарата трансродова личност: Раде на 65 години ќе го смени полот и ќе стане Елена

ИЗВОРСкопје24
|

Елена е една од многуте трaнсродoви личност на Балканов, а живее во Сараево. Раде или Елена веќе некое време чека операција за промена на пoлoт и е една од поекспонираните личности кои се борат за ова прашање. Транзицијата за неа, како и за другите трaнсрoдoви луѓе, не била ниту лесна, ниту евтина. Најлошо, вели тој, е што по одлуката за промена на пoлoт, таа изгубила многу пријатели.

– Јас се викам Елена. Инаку, јас сум родена сарајка и целиот живот го поминав во овој град. Се надевам дека ќе го поминам и остатокот од мојот живот таму.

Таа вели дека се чувствува како жена уште од раѓање и не е изненадена што, како што вели, целиот нејзин живот „е склон кон женскиот пол“. Елена која претходно била Раде на 20-годишна возраст се оженил и е татко на едно дете. Живеел семеен живот повеќе од 30 години и по толку време решил да влезе во процесот на транзиција за да стане Елена.

– Кога сфатив дека треба да бидам она што навистина сум во мојата душа, да бидам жена, презедов акција наречена транзиција. Најтешкиот период од мојот живот беше основно училиште. Гледам во девојки кои во тоа време носеа пластични сандали со ремени. Имаше чорапи и долга коса, а јас бев тажен што не бев ниту една од нив, Елена ја продолжува својата приказна.

– Главниот момент на мојата тага беше кога станаа зрели, тие созреаа во девојчиња. Тогаш бев принуден да украдам женска облека.

Елена е најстарата трaнсрoдова личност во БиХ. На 60-годишна возраст, таа одлучува да го смени пoлoт. Таа е во транзиција веќе четири години.