Најстариот човек на светот ја откри тајната на долговечноста – две работи се најважни

ИЗВОРСкопје24
|

Ветанабе е роден во Нигати, на север од Јапонија во 1907-та година и добил сертификат за “најстар човек на светот“. Тој инаку живее во дом за стари лица во градот во кој што е роден.

До пред десет години, Ватанба се занимавал со одгледување бонсаи и учествувал на изложби за минијатурни дрвца.

Ватанабе завршил училиште за земјоделство, а потоа се преселил на Тајван каде што работел на плантажи за шеќер. На Тајван живеел 18 години, се венчал со Митсуе и имале 5 деца.

По Втората светска војна во Ватанабе се вратил во Нигату и работел за локалните власти сè до неговото пензионирање. Во слободно време одгледувал овошје и зеленчук на подрачјето на семејната фарма.

Кога го прашале во што е тајната на неговата долговечност, Ватанабе им рекол “никогаш да не се лутат и секогаш да се смеат“.