Научете ги на време: Лекции за пари кои секое дете треба да ги знае

ИЗВОРСкопје24
|

Уште од мали треба да ги научиме децата како да заштедат пари и како најдобро да ги распределат. Во оваа важна лекција, вашите деца еден ден ќе ви бидат благодарни, затоа што ќе знаат да управуваат со своите финансии на најдобар начин.

Парите не растат на дрво

Кога вашите деца гледаат како вадите готовина на банкомат, добиваат впечаток дека лесно се добиваат пари – се што треба да направите е да притиснете едно копче и банкнотите да испаднат од машината.

Објаснете им колку напорно работите и работите за да ги добиете тие пари.

Покажете им колку е паметно да се трошат џепарлак

За да ги научите мудро да управуваат со своите пари, дајте им џепарлак и следете како ќе ги трошат.

Ако вашето дете купи играчка што случајно ја видел на прозорец, бидејќи нема да му останат доволно пари за да купи предмет што навистина сака да го има, најдобро ќе ги разбере последиците од неразумното или непланираното трошење пари.

Повеќе вреди да се чека

Слоганот „купи сега, плати подоцна“ е лош патоказ за децата кои еден ден, кога ќе се осамостојат, непромислено ќе мафтаат со кредитните картички и така ќе западнат во долгови и очајнички ќе се прелеат „од вдлабнатина во празно“. За да го спречите ова, научете ги како чекањето е поисплатливо.

Планирано трошење пари

Децата треба да се научат дека не е паметно да ги потрошат сите пари што ќе ги добијат веднаш. Затоа, пред да пазарите заедно, направете листа што ќе купите, во кои продавници и колку планирате да потрошите. Истовремено, споредете ги цените на поединечни пазари, проверете кои производи се во продажба и колку сте заштедиле.

Децата брзо ќе ги сфатат сите придобивки од планирањето на купувањето.

Со заштеда на пари до нова играчка

Оној кој вредно штеди, секогаш има се – постои една позната мудрост која треба да им ја откриете на вашите малечки. Ако вашето дете сака нова играчка и нема доволно пари да ја купи, предложете му да почне да штеди пари за да ја исполни таа желба.

Штом ќе собере доволно пари, однесете го во продавница и нека ја купи толку посакуваната играчка. Таквото искуство ќе го натера да продолжи да штеди за нова играчка, а во исто време ќе научи дека штедењето е одлична работа!

Чувајте поглед на вашите заштеди

Важно е детето да знае каде му се парите, како и нивната точна сума. Научете ги вашите малечки да водат белешки за сумата на пари што ја собираат во својата каса. Ако сè уште не се толку добри со бројки и букви, помогнете им во тоа.

На овој начин ќе можат да го следат и временскиот период во кој успеале да соберат одредена сума пари.

Направете листа на желби на вашето дете

На децата воопшто не им е лесно да ја одредат скалата на приоритети. Затоа, побезболната опција е да седнете со нив на маса и да направите список со оние работи што би сакале да ги купат со своите заштеди. Помогнете им со предлози да го направат својот избор што е можно подобар.

Здрава доза на критичко размислување

Научете ги децата да не им веруваат на слепо шарените ТВ реклами и покажете им ги различните трикови што ги користат за подобро да ги пласираат своите производи и да заработат голем профит.

Можеме да помогнеме со пари, а не само да купуваме

Научете ги децата да издвојат дел од своите заштеди за добротворни цели. Ќе ги научи како може да се користат парите, не само за пазарење. но и да им помогне на другите.