Наводно само 1% од луѓето можат да ја решат оваа задача: Како со три топки да го добиете бројот 30?

ИЗВОРСкопје24
|

На популарниот Јутјуб канал „Mind Your Decisions“ се појави задача која наводно можат да ја решат само 1 отсто од луѓето.

Во задачата е потребно да изберете три топки и да ги ставите во круговите, така што нивниот збир да изнесува 30.

Преш Талвалкар, која стои позади овој канал, со 1,77 милиони претплатници, напоменува дека не станува збор за математичка задача, туку за загатка, затоа при обид да ја решите, имајте го тоа на ум.

„Кога проблемот ви изгледа невозможен, обидете се да ја промените перспективата“, вели авторот на објавата, откако го објаснил решението. Ако не успеавте да дојдете до него, погледнете го видеото.

https://www.youtube.com/watch?v=-lzSOZ35ciA&feature=emb_logo