„Не и ги сечете крилјата на мајката“: Текст за сите кои ги критикуваат мајките

ИЗВОРСкопје24
|

Српскиот сајт „Бебац“ објави хит текст кој е наменет за сите оние кои им дофрлуваат непромислени коментари на мајките, кои ги оценуваат нивните одлуки и кои не пропуштаат да им посочат дека не се добри родители. Во него, гарантирано ќе се пронајдат сите жени кои имаат деца.

Мајка До сите вас кои не пропуштате прилика да ѝ кажете дека не е добра мајка…

Ти што не одбираш зборови и што ја обвинуваш за сè…

И ти што ги превртуваш очите кога нејзиното дете се однесува онака како што тебе не ти одговара…

И ти што ja гледаш со лутина во паркот зашто го дои детето во јавност, да се засрамела! А и ти што ја осудуваш зашто не дои, туку го вади од торбата тоа „отровно“ шише со млеко.

Особено ти што секојпат без пардон ѝ велиш дека се здебелила и дека може малку да се среди. Сепак, поминало долго време по породувањето. А ако се среди премногу или ако пребрзо ослаби, ѝ кажуваш дека можела малку повеќе да му се посвети на детето наместо да мисли на себе.

И ти што пишуваш или зборуваш дека таа е премногу строга или премногу попустлива.

Ти што наводно се грижиш дали детето ѝ е премногу или премалку облечено или дека детето ѝ е превалкано или пречисто…

И сите вие кои мислите дека сте подобри или дека би биле подобри, а никогаш не сте чекореле во нејзините чевли.

Па дури и ти, која исто така си мајка, а мислиш дека си подобра од неа и си даваш за право да ѝ го плеснеш тоа в лице…

И ти државо, која ѝ го убиваш достоинството на сите можни начини и дури ѝ се потсмеваш со разни ветувања во кои никој повеќе не верува. Вие лицемерни политичари кои сакате повеќе деца, а не се грижите за тоа како живеат нивните мајки.

А и вие новинари и медиуми кои пишувате статии од кои одѕвонува „Крива си!“ Вие кои пласирате згодни јавни личности кои еден ден по породувањето се толку совршено исфотошопирани!

Ах да… и вие експерти кои ако имавте еден ден пракса, ќе знаевте дека за родителството најлесно е да се зборува.

А на сето ова и ти, кој случајно минуваш, ти што мислиш дека можеш ти подобро, па и ти што си минала низ истото…

Што ви е вам гајле кога родила, колку деца родила, како ги родила и со кого ги родила… Ги родила!

Што ви е гајле кој ѝ ги чува децата, дали денес ги испрала алиштата, дали испеглала и дали му направила торта на детето за роденден или му ја купила?

Можеби не знае да готви, можеби секогаш го загорува пандишпанот за торта во рерната, а можеби одлучила дека цел роденден на детето ќе го помине со него.

Можеби детето прерано ѝ тргнало во градинка затоа што таа мора да работи и се бори за опстанок.

А можеби навечер, кога ти не гледаш, таа пее најубави приспивни песни, го гушка своето дете и го бакнува и го сака бескрајно, иако не е најдобра мајка на светот, по твоите проценки.

Во своето тело носела нов живот и го донела на овој свет и тука не е крајот. Баш од неа зависи во што ќе порасне нејзиното чедо. И баш од нејзината самопочит зависи каков родител ќе биде тоа.

Тогаш зошто ја убиваш?

Ако му посакуваш добро на детето, направи ѝ добро на мајката! Направи да биде горда и да верува во себе, бидејќи тоа ќе му го пренесе на детето.

Помогни ѝ!

Лесно е…

Кога ќе ја сретнеш, речи ѝ дека е убава и дека блеска.

Речи ѝ дека родителството ѝ оди од рака.

Пофали ја дека е прекрасна мајка. Кажувај ѝ го тоа секој ден.

И ќе видиш како таа ќе заблеска. Бидејќи таа само тоа и го посакува, да биде добра мајка, баш таква каква што е.

Тогаш ќе го прегрне своето дете, ќе биде горда на себе и ќе посакува да биде уште подобра. А кога таа е таква, задоволна, среќна и горда и нејзиното дете ќе биде подобро.

Не ѝ ги сечете крилјата на мајката… така го убивате целиот свет. Дајте ѝ крилја да полета и ќе создаде некои нови луѓе, многу подобри од сите нас.