„Немам ништо освен гола душа, жива се изедов“ – Баба Малина низ солзи раскажува за ситуацијата во која живее

ИЗВОРСкопје24
|

Мојата крава е стара и дава малку млеко, но таа е мојата најдобра пријателка, вели оваа баба.

Бабa Малина Мутавчиќ (77) во селото Вранеши е позната како исклучително вредна жена која целиот свој живот го помина работејќи на нива, плевни и градини. Таа се грижеше за своите родители до самиот крај, продаваше домашно сирење и млеко и се облекуваше во она што самата го плетеше.

Баба Малина ја поминува староста сосема сама, во беда што може да се опише само со тешка грутка во грлото. Се што и преостанува е една крава која повеќе не се тели и дава малку млеко, но е најдобрата пријателка на бабата. Калливата куќа во која живее одамна започна да се урива, покривот веројатно нема да трае до зимата и протекува веднаш над креветот каде што спие.

– Работам колку што можам. Добив месечен надоместок од 2.500 динари, но веќе го немам. Луѓето ми носат храна, кога некој ќе чуе дека сум гладна. Јас сама плетам чорапи и елеци. Мојата крава е стара и дава малку млеко, но таа е мојата најдобра пријателка, ние издржавме и туркавме се заедно досега – изјави баба Малина.

Како што вели, работи во градината колку што може. Во селото одамна нема млади луѓе, така што оваа баба беше една од оние луѓе на кои локалните жители им бараат помош кога станува збор за земјоделски работи. За да заработи неколку динари, во осмата деценија, таа врши најтешка физичка работа, сее и собира жито, плевел, копа земја за компири.

Таа нема пензија, нема социјално осигурување и работи напорно цел живот. Социјалната помош и беше одбиена бидејќи „има премногу имот за да добие“.

– Цел живот го поминав на нива. Татко ми беше сиромашен човек, така што и јас не можам да бидам богата, но дали треба да живеам без корка леб? Немам ништо друго освен гола душа, низ солзи раскажува беспомошната баба.

Во општината Врњачка Бања, тие и понудија на бабата да ја сместат во дом, а за возврат да ја добијат нејзината парцела. Мештаните кои и помагаат велат дека бабата живее на таа парцела од раѓање и дека треба да разбере зошто не може само да ја предаде и да ја остави.

– Се зборуваше дека ќе и постават барака, барем во топлина да ја помине зимата, но на крајот ништо од тоа не е направено – вели еден од локалните жители.

Со цел барем да и помогнат на баба во моментов, локалните жители отворија сметка за нејзината помош. Баба Малина посочува дека е горда и не сака милостина, но во ситуација кога староста ја спречува да работи и продава домашни производи како порано, таа веќе не може сама да избира.