ОБЈАВЕН ИТАЛИЈАНСКИОТ МЕГАХИТ „ОСУМ ПЛАНИНИ“ ОД ПАОЛО КОЊЕТИ

ИЗВОРСкопје24
|

„Македоника литера“ деновиве го објави италијанскиот мегахит – романот „Осум планини“ од Паоло Коњети, во превод од италијански јазик на Анета Симовска.

„Осум планини“ е добитник на наградата „Стрега“ за 2017 година, преведен е на 39 јазици и досега е веќе продаден во повеќе од еден милион примероци во светот – најмногу во Италија во близу 400.000, во Холандија над 200.000, а во Франција и во Германија над сто илјади примероци. Освен наградата „Стрега“ доби уште шест високи книжевни награди во Италија и во светот.

„Осум планини“ е најпријатното откритие во италијанската литература последниве години, интересен и извонреден роман, и е единствен случај во Италија – иако е дело со високи книжевни вредности и со високи награди, за кусо време го „освои“ светот.
„Осум планини“ е приказна за пријателство и за планината како метафора на животот, но и за осаменоста и семејните врски. Стилот на Паоло Коњети е лесен и елегантен, а зборовите се одбрани со екстремна точност.

Пјетро е по малку осамено момче кое живее во Милано. Неговите родители живеат во градот носејќи ја во себе носталгијата за планината на која се запознале и се вљубиле и од којашто судбината ги оддалечила. Кога изнајмуваат куќа во Грана, селце кое гледа кон Монте Роза, таа љубов повторно се раѓа. Таму, во текот на долгите летни одмори, Пјетро го запознава Бруно, момче кое го познава само тој мал свет. Меѓу нив се раѓа длабоко пријателство, а природата е сцена за нивните авантури…
„Осум планини“ е едукативен роман, приказна за прија¬тел¬ството на таткото и синот со планината како главен лик, место во кое секој ги наоѓа сопствениот идентитет и смислата на сопственото постоење. Тој е интересен и привлечен, но и класичен во навраќањето на темите пријателство, детство, односот татко – син, а оригинален во амбиенталноста во која планината е апсолутен протагонист. „Осум планини“ е книга посветена на пријателството, кое не мора да биде засновано на сличните животни услови, општественото опкружување, интере¬сите и разликите. Но и на родителството. Оваа книга е приказна за човечките судбини.

Освен тоа, ова е роман за планините кој може да го проме¬ни погледот на читателите кон нив во позитивна смисла. Но многу повеќе е роман за луѓето, за потребата за осамување, освојување, приспособување, барање, вклопување, но и при¬фа¬ќање на сопствената суштина. Стилот на Паоло Коњети е од суштинско значење за успехот на романот – лесен и елеган¬тен, а зборовите се одбрани со екстремна точност. Напи¬шан е со посебен стил, со многу детали кои не оптоваруваат, со употреба на широк спектар зборови преку кој се забележува исклучител¬ното познавање на авторот на планините и природата.

Паоло Коњети е роден во 1978 година во Милано. Важи за еден од најинтересните современи италијански писатели. Него¬вите книги се наградени со многу признанија, меѓу кои и тие за најчитани, најбарани и прифатени од читателите во светот.