Одлична идеја за бизнис: Со овие цвеќиња може да заработите до 184.000 евра по хектар

ИЗВОРСкопје24
|

Не бидете обесхрабрени кога ќе слушнете колку пари се потребни за да започнете бизнис како овој, затоа што брзо се враќаат. Сепак, оваа работа е исто толку убава колку што е и напорна.

Бизнисот за цвеќиња се покажа како многу профитабилен дури и за време на вонредна состојба. Под нормални околности, односот на инвестиции и добивка обично е еден спрема четири, под услов производството да биде успешно, а пазарот безбеден.

Александар Богуновиќ од Стопанската комора на Србија вели дека цвеќарството има добар тренд на раст во Србија – секоја година има раст од 10 проценти.

Секој може да се занимава со оваа работа, но мора да знае дека бара интензивна работа и многу работна сила. Затоа е скап бизнис, вели Богуновиќ. Цвеќињата можат да се берат осум месеци, што бара постојан ангажман.

– Кога работите со чувствителни видови, не смеете да дозволите вашите климатски услови да бидат надвор од контрола, бидејќи штетата може да биде многу голема – додава Богуновиќ.

Тој посочува дека оние што сакаат да влезат во овој бизнис прво треба да видат кои се нивните можности, односно да направат анализа на земјиштето. Тогаш тie ќе знаaт што може да одгледуваат таму. После тоа, потребно е да се утврди колкава инвестиција е потребна и кои би биле клиентите.

Кои цвеќиња се најпрофитабилни за одгледувачите

Рози – ако планирате да одгледувате рози на три акри, потребни ви се 4.000 евра почетна инвестиција. Во првата година, ќе имате приход од 3.000 евра, а следната 6.000 евра. Ќе можете да ја експлоатирате розата за пет години.

Божур – за хектар божури, потребна е почетна инвестиција од 55.000 евра. Сепак, тие можат да бидат експлоатирани 10 години, и да заработите 25.000 евра годишно.

Гербери – се експлоатираат по три години, а приходот е 184.000 евра по хектар.

Кала – Од нив може да заработите 46.000 евра по хектар, а вие можете да ги експлоатирате по три години.

Патем, Србија најмногу извезува рози што се со висок квалитет, имаат микроклиматски услови кои влијаат на нив. Нивните рози се рамноправни со Француските во однос на квалитетот. Увезуваат лилјани и орхидеи.