Откриен предбрачен договор стар 44 века

ИЗВОРскопје24
|

Неодамна во провинцијата Кајсери, турски археолози пронајдоа глинена плоча на која е врежан предбрачен договор напишана со кинеско писмо на староасирски дијалект.

Станува збор за договор за решавање на проблемите со неплодноста.

Во него пишува доколу брачната двојка не може да имаат деца во текот на две години од бракот, сопругата ќе му дозволи на нејзиниот сопруг да најде жена роб која ќе стане сурогат мајка.

По раѓањето на првото момче, тие мораат да се ослободат од неа, се резултати според една студија на Гинеколошката ендокринологија.

Според главниот истражувач професор, Ахмет Беркиз Турп од Универзитетот Харан во Турција жената роб морала да биде ослободена веднаш по породувањето на првото машко дете и дека на таков начин се грижеле семејството да не остане без потомци.

Оваа глинена плоча настанала за време на Асирското царство во 25 век пред нашата ера.

На подрачјето на Култепе 1925 година археолозите пронашле илјада плочи кои биле напишани на клинесто писмо. Плочите се чувале во дрвени сандаци, корпи или вреќи и тие се доказ дека таа цивилизација имала добро организиран општествен систем.