Ова е најлошата грешка што ја правите со собните растенија во овој период од годината: Затоа тие венеат

|

Есента е веднаш зад аголот, и во овој преоден период, соодветното одржување и грижа за собните растенијата е многу важно за нивно преживување и нормално растење.

Затоа, експертот за хортикултура Линдзи Пенгборн открива дека една од најголемите грешки е што луѓето ги прават е тоа што мислат дека собните растенија треба да се напојат со вода за време на преодниот период исто како и во текот на летото. Како што вели, претерувањето со вода може да предизвика гниење на коренот и треба да се избегнува.

На растенијата во затворен простор не им треба толку вода колку што мислат повеќето луѓе.

Ако сте во дилема дали да го наводнувате растението или не, таа предлага да направите мал тест.

„Турнете го прстот во земјата до длабочина помеѓу 2 и 7 сантиметри. Ако почувствувате влага под прстот, тогаш не мора да го наводнувате растението. Така што ако на крајот не останува вода во чинијата, истурете ја надвор”.

Исто така, со доаѓањето на постудените денови, растенијата влегуваат во фаза на мирување.

„Оставете ги да се одморат во зима, тоа им е многу важно“, додаде таа.

Кога ноќните температури паѓаат под 12 степени, внесете ги растенијата внатре во домот од терасата. Отстранете ги паднатите лисја, сувите гранчиња и други работи што се на земја околу нив или сами по себе.

Извор: Убавина и здравје