Ова се 10те најлоши лозники за 2020 година – избегнувајте ги

ИЗВОРСкопје24
|

Компанијата Nordpass направи листа од 10 најчести лозинки кои биле најлесни за хакерски напад.

Повеќе од половина од лозинките биле повторени од неколку десетици до неколку милиони пати, или 56%. Од друга страна, само 44% од лозинките биле единствени, односно не биле повторени никаде.

Повеќето лозинки од Топ 10 листата биле исто така многу лесни за откривање со обична претпоставка, а само “picture1” била нешто потврд орев – морала да биде откриена со т.н. “brute force” метод. Од Nordpass советуваат сите корисници на интернет да не користат шаблони или дугмиња кои се наоѓаат близу едни до други на тастатурата.