Ова се најбарани професии во Германија!

ИЗВОРСкопје24
|

Германската техничка служба DEKRA секоја година изготвува извештаи за состојбата на германскиот пазар на трудот. Овој пат таа објави над 14.000 слободни работни места, кои биле објавени во февруари 2019 во регионални весници, во големи интернет портали, социјалните мрежи за деловни контакти како и Xing и LinkedIn.

Најголеми шанси за работа во Германија имаат електро- техничари и електричарите. Побарувачката за нив значително ја надминува онаа за високо-придвижуваните електроинженери кои исто така имаат голем број слободни работни места.

На второ место според ДЕКРА се рангирани ИТ специјалисти. Од сите анализирани слободни позиции, секоја десетта е за ИТ специјалистите. Особено барани се програмерите и ИТ архитекти. Исто така, се зголеми побарувачката за специјалисти за економска информатика: фирмите се повеќе им треба ИТ да ги разберат економските и производните процеси. Работодавците исто така бараат и системски администратори, ИТ консултанти и аналитичари на податоци.

Третото место во вкупниот рејтинг е медицинскиот персонал. Речиси една третина од огласите се во потрага по квалификувани работници за нега во домот. Во споредба со минатата година, побарувачката за такви кадри е зголемена. Експертите го објаснуваат овој развој со подобрените финансиски услови за работа во оваа индустријата. Од друга страна се намалува побарувачката за болничари, помошници фармацевти, масери, физиотерапевти и логопеди.

Различни видови на бизнис консултанти го заземаат четвртото, петтото и шестото место. Ова се менаџери за продажба, менаџери на производи и менаџери за односи со клиентите.