Ова се најчести причини за нередовен месечен циклус

loading...

Под нормални околности месечниот менструален циклус се случува на секои 28 дена, а кај некои жени може и на повеќе, односно на помалку денови. Циклусот продолжува се додека жената не влезе во менопауза. Пред овој период може да постојат голем број на причини жената да не добие месечен циклус. Не секогаш, но отстуството на циклус, освен ако не станува збор за бременост, претставува причина за загриженост.

Понекогаш после еден месец циклусот се враќа во нормала, но доколку тоа не се случи и следуваат два и повеќе неправилни циклуса жената задолжително треба да посети гинеколог може да се работи за некоја посериозна медицинска состојба.

Синдромот на полицистични јајници може да влијае на нередовност на циклусот кај пет до 10 проценти од жените. Го предизвикуваат цисти на јајчниците, кои иако не се штетни, може да предизвикаат хормонална нерамнотежа во телото што може да доведе до нередовен или неправилен циклус, кој може да се јавува на секои две недели, на секои три до шест месеци или, пак, само еднаш во годината. Лекарите советуваат жената да побара медицинска помош доколку циклусот им доаѓа почесто од 21 ден или поретко од 45 дена.

Во некои случаи, некои лекови, како препарати за контрацепција, аспиринот или ибупрофенот, може да ги променат хормоните во телото што го регулираат менструалниот циклус.

Покрај тоа и мастите во телото имаат важна улога во регулацијата на циклусот. Премалото количество на масти во телото, како на пример, во случаите на анорексија, може да доведе до целосно престанување на циклусот. Жените со индекс на телесна маса под 20 најчесто имаат нерегуларен месечен циклус. Атлетската аменореа, која е предизвикана од преголемо вежбање, е честа кај жените спортисти. Преголемото вежбање и драстичната промена на тежината ги намалува мастите во телото, што предизвикува намалено производство на хормонот лептин кој го регулира складирањето на мастите, што резултира со нередовни циклуси.

Исто така, и стресот може да предизвика и физичка и ментална штета на многу телесни функции, вклучувајќи го и менструалниот циклус. Кога телото е под стрес испраќа сигнали до мозокот да престане да ослободува естроген и прогестерон, кои се потребни за редовност на циклусот.

Неправилното функционирање на тироидната жлезда е една од најчестите причини за неправилни и нередовни циклуси. Други хормонални причини може да вклучуваат слаба контрола на дијабетес, предвремена оваријална инсуфициенција и Кушингов синдром- болест која ја предизвикува високото ниво на хормонот кортизол.