Ова сигурно сте се запрашале: Што значи ознаката YKK на патентите?

ИЗВОРСкопје24
|

Ако подобро погледнете во патентите на фармерките или дуксерите, ќе видите дека на нив пишува YKK. Сте се запрашале ли некогаш што значи тоа?

Тие букви се скратеница од Јошида Когјо Кабушиликаиша. Тој бил најголем светски производител на патенти. Во 1934 ја основал истоимената компанија, која денес е производител на преку 70% од сите светски патенти.

Имено, принтот од иницијалите стои, како гаранција за квалитет. Па, се вели дека ако се расипе патентот, можете да го рекламирате и истиот ќе биде бесплатно заменет.

Значи производителот до толку е сигурен во неговиот производ, а тоа е она што секој човек го бара при купување на облеката.