Оваа играчка е една од најпродаваните во светот

ИЗВОРскопје24
|

Кој би рекол дека идејата за малото жолто шатче ќе му донесе милиони долари на неговиот креатор? Оваа гумена играчка е создадена во 1947 година и оттогаш станала вистински хит. Нејзин дизајнер е скулпторот Питер Ганин.

Жолтото шатче е идеално за капење во кадата. Уште на почетокот биле продадени околу 50 милиони парчиња од оваа играчка.

Гуменото шатче со посебна популарност се здобило во САД во 1969/70 година, кога се појавило во шоуто „Sesame Street“ („Улица Сезам“) во песната „Гумено шатче“.

Во продолжение погледнете го видеото: