Паретовото правило на штедење и како да го употребите

ИЗВОРСкопје24
|

Сите ние сакаме да заштедиме, и како да го сториме тоа, како да ги испланираме приходите и дали платата е доволна да ги покрие потребите и желбите, може да се искористи со формулата за заштеди 80/20, обликувана според т.н.  Парето метод.

Формулата за заштеда на пари 80/20 не е за секого, и клучно е да се испроба, да се прилагоди додека таа формула не почне да „работи за нас“.

Методот на Парето за прв пат го откри италијанскиот економист Вилфредо Парето во 1897 година, докажувајќи дека работите функционираат на очекувано неизбалансиран, но математички експресивен начин.

Предлогот е како што следува: Правилото е да заштедиме 20 проценти од нето приходот, а потоа да го потрошиме остатокот (50 проценти колку што ни требаат, плус 30 проценти од она што го сакаме, и сите заедно што прави 80 проценти од потрошувачката).
Ако надминеме 80 проценти од потребното и она што го сакаме, се смета дека трошиме повеќе отколку што можеме да си дозволиме и тоа може да биде причина за задолжување.

За оние за кои буџетирањето не е силна точка, оваа формула може да биде решението.

Еден од советите е да го прилагодите сопствениот животен стил, да пронајдете рамнотежа помеѓу трошењето и заштедата и да се грижите за иднината.

Принципот Парето подразбира дека е важно правилно да се дефинираат потребите и желбите.

Важно правило е да бидете еластични на неуспеси, и можеби нема да работи за секого, бидејќи луѓето имаат различни начини на живот, трошење и заштеда, цели, расположенија и нивоа на приход. За некои, формулата за заштеда 80/20 може да биде предизвик. Важно е да се обидеме, но и да вежбаме, бидејќи правилото на формулата за заштеда на 80/20 може да биде тешко на почетокот сè додека не дојде денот кога веќе не е наша „работа“ да одвоиме дел од приходот пред да потрошиме пари на нешто, предвидува принципот на Парето.

Вежбањето е важно за секого, вклучително и ова за да бидеме поуспешни во управувањето со финансиите и така што на крајот, вложувањето и отплатата на сите долгови ќе биде полесно, како и заштедите.