Перформанс: RHYMES OF PLEASURE Разговор по перформансот: POETIC VARIATIONS со Nefeli Oikonomou (GR/SE) и SEERma (Ivana Harikli)

ИЗВОРСкопје24
|

Локомотива- Центарот за нови иницијативи во уметноста и културата од Скопје во рамките на програмата „УМЕТНОСТ ПОЛИТИКА ИНСТИТУЦИЈА ТЕЛО“ на 04 Јуни во 19.30 во просторот на Кино Култура организира перфроманс и разговор после перформансот на следната тема Перформанс: RHYMES OF PLEASURE Разговор по перформансот: POETIC VARIATIONS со Nefeli Oikonomou (GR/SE) и SEERma (Ivana Harikli)

RHYMES OF PLEASURE (RoP) е поетски перфроманс кој ги поврзуваартикулацијата, движењето и сексуалноста, ставајќи ги воненормативниодноси.

Поместувањето помеѓу користење на рими како звук, како материјал, како загатката и како дијалог создава ситуации за телото да ги прошири своите модули на ко-егзистирање.

RoP предлага кореографии во кои нашите сопствени рими, се движат и победуваат транзитно во соработка, создавајќи уникатна мешавина помеѓу слем поезија, страсен џубокс и перформанс концерт.

RoP ги разгледува различните начини на читање, создавање и изведување на поезија, што сугерира кореографија како средство за трансформирање на политиката на телото. Пост-концептуално патување со нови предлози за поетско танцување.

“Сек*уалните револуции не се завршени, сè уште постои простор за утопии, сон на еден квир свет што размислува и опфаќа нови начини на справување со сопственото тело и околината”. (Anna Ångström, Svd newspaper, for Rhymes of Pleasure)

Кореографија / концепт: Нефели Оиконому,

Изведувааат: Александар Георгиев, Себастијан Лингсериус и Нефели

Оиконому

(текст: Александра Георгиев, Мира Мутка и Нефели Оиконому) : Нефели Оконому,

Светло консултантски: Себастијан Лингсериус, Музички и звучен пејзаж:

самопроизведен материјал од изведувачите,

Филмска документација: Александра Сенде,

Техничка поддршка: Фредрик Валхледт,

Копродукција: Завар,

Со поддршка на: Стокхолм Стад, Култураред turnébidrag), Konstnärsnämnden

(меѓународна размена) и Weld.

Трејлер видео: https://vimeo.com/323551569

Влезот е слободен

Повеќе за програмата може да прочитате на следниот линк :

https://artpoliticsinstitutionsbody.blogspot.com/

Куратор на програмата е Биљана Тануровска Ќулавковски, Елена Ристеска е асистент куратор, а Виолета Качакова е проект менаџер.