Планирaте летување во Грција? Омилените дестинации на македонските туристи се зголемени до 20 отсто

ИЗВОРСкопје24
|

Плаќањата “First minute” веќе се скоро продадени, а туристите кои ќе платат само аранжмани сè уште ќе најдат нешто по редовна цена. Но сигурно е дека ќе треба да се одвои повеќе пари од минатата година.

Летувањето на грчките места е поскапено за околу 10 отсто во споредба со минатата година. Поскапувањето ќе биде во просек од 10 до 20 проценти. Грците минатата година воведоа даночен престој што ќе се плаќа и оваа година.

Во одморалиштата како Лептокарија или Олимпик бич, освен туристи од Македонија и Србија, почнаа да ги посетуваат туристи од Унгарија, Романија и Словачка. Штом побарувачката е повисока, цените скокаат. Така, и најпопуларното апартманско сместување е поскапо за десет проценти. За изнајмување на четворокреветен апартман за 10 дена во топ-сезона, цената изнесува од 500 евра па нагоре. Тука, исто така, треба да се додаде 0,50 евра дневно по човек за такса, што е 20 евра.

И сместувањето во турските хотели во топ-сезона е неспоредливо поскапо отколку во претходните години, но тоа никој не го изненадува, бидејќи побарувачката за аранжмани во оваа земја е значително повисока, така што цените се вратија на ниво од пред неколку години.