По барање на фармерите: Продолжен рокот за субвенции за млеко и несилки, а почнува и аплицирањето за предадено јагне

ИЗВОРСкопје24
|

По барање на фармерите продолжен е рокот за аплицирање за субвенции за произведено и предадено млеко за периодот мај – септември 2019 година, како и рокот за барање субвенции за несилките за*лани во регистрирани к*анични капацитети од мај до септември годинава. Според директорот на Агенцијата, Николче Бабовски, новиот рок за доставување на барањата е 22 ноември 2019.

– Од денеска може да се поднесуваат и барањата за дополнителни директни плаќања за предадено јагне во регистриран к*аничен капацитет во 2019 година. Рокот за поднесување на барањата за предадено јагне во кланичен капацитет е до 15 декември, информира Бабовски. Сите фармери кои ги исполнуваат условите за добивање финансиска поддршка, можат да ги поднесат барањата електронски. За да се аплицира, потребно е да се најават на веб-страницата на Агенцијата.

– Сите фармери, кои имаат проблем сами да креираат/поднесат електонско барање, може да побараат помош во подрачните единици на Mинистерството за земјоделство, информира Платежната агенција.

24инфо.мк