Поради оваа грешка сметките ви се астрономски: Еве како да штедете ако се греете на термо печка

|

Доколку не сте размислувале за греење и како ќе ги регулирате високите сметки за струја, ви даваме неколку предлози доколку во вашиот стан – куќа ја имате популарната ТА печка, а во тој случај да го загреете просторот за живеење, за да ви биде удобно во студените денови.

Првото нешто што треба да знаете е дека ТА печка треба да биде под прозорецот или до најстудениот ѕид и оддалечен 20 cm од нив.

Друго важно правило е да не се блокира изворот на топлина, што значи дека просторот пред печката не смее да биде затворен. И никогаш не чувајте чинии или други незап аливи предмети на печката, го намалувате ширењето на топлина и затоа ќе мора да работи подолго за да ги загрее просториите.

За ТА печката да биде навистина економична, потребно е да се полни со топлинска енергија, односно греалките да работат само кога има евтина струја. Доколку сакате да го искористите целиот нејзин потенцијал и да не ја надминете потрошувачката, важно е таа да не е премал за просторијата што ја загрева.

Во спротивно, за да ја достигнете саканата температура, ќе мора често да го вклучувате ослободувањето на топол воздух и на тој начин акумулираната топлинска енергија брзо ќе се троши, па ќе треба да се дополни во време кога струјата е прилично скапа. И тоа е една од најчестите грешки што ги прават повеќето луѓе.

Друга грешка што ја прават е тоа што не користат тајмер. За да може ТА пеката секогаш да работи кога има евтина струја, најдобро е да набавите специјални тајмери ​​кои можат автоматски да се вклучат, за да не чекате полноќ или ако сте нетрпеливи, да ја вклучите печката порано. а со тоа се троши скапа струја.

Друга голема грешка е исклучувањето на печката кога не сте дома. Ќе потроши многу повеќе за да се подгрее отколку да одржува млака температура цело време. Затоа поставете го термостатот на 15-16 степени кога не сте дома. Истото важи и за бојлерот, ако го исклучите, знајте дека правите огромна грешка, затоа што ќе троши многу повеќе струја за да се загрее водата што може да се вклопи во него по волумен, наместо само да се подгрее искористената вода.

Оваа кутија за мерење температура не ја поставувајте на надворешни ѕидови, а најдобро е тие да се на висина од 1,5 m.

А кога сте дома, оптимално е да ја одржувате температурата на 22 степени. Ако се зголеми за само еден степен, ќе ја зголемите и потрошувачката на струја за цели 6 проценти, а тоа многумина не го знаат!