Последната шанса за учество на наградниот конкурс за мобилна фотографија Huawei InFocus и за освојување награда од десет илјади евра

ИЗВОРСкопје24
|

Крајниот рок за пријавување фотографии и видеа на Регионалниот натпревар Huawei InFocus Awards 2019 за мобилна фотографија и видеографија е деновиве. 11-ти август е последен ден до кога можат талентираните фотографи и видео ентузијасти од Централна, Источна и Северна Европа да ги достават своите најдобри дела на Huawei. Натпреварот, кој започна кон крајот на јуни, има шест категории, вклучувајќи и една за кратки видеа до 30 секунди. Досега тој успеа да привлече многу љубители на фотографија, а Бугарија, на пример, е меѓу првите 3 по бројот на доставени апликации. Huawei InFocus награди се однесуваат на 5 категории за мобилна фотографија – #Emotion Tag, Hello, Life!, Faces, Going the Distance, Storyboard и една за мобилно видео – Life Now. Категориите се инспирирани од мобилните уреди на Huawei кои се карактеризираат со камера што привлекува внимание и на професионалните фотографи. Во категоријата #Emotion Tag, авторите треба да ги фатат спонтаните емоции на нивните фотографски теми. Hello, Life!, од друга страна, ги предизвикува да најдат убавина во секојдневните ситуации. Going the Distance е категорија на патна дестинација. Тие треба да ги користат фотографските одлики на нивните паметни телефони, како што се телефото леќи и леќите на фотоапаратот, за да донесат нови места и ситуации на импресивни начини. Категоријата Storyboard може да биде тест за секој искусен фотограф. Во неа авторите мора да прераскажат значајна и волшебна приказна во колаж од 9 рамки. Видео категоријата Живот сега им овозможува на љубителите на видео да се вклучат во натпреварот со видео од 30 секунди што треба да го импресионира професионалното жири. Она што ги обединува сите категории е темата „неоткриена убавина“. Тоа е повик на Huawei до аматерските фотографи да ја откријат „скриената“ убавина околу нив. Пријавите мора да бидат доставени на официјалната веб-страница на конкурсот до 11 август. Гласањето на жирито, во кое учествуваат експерти и популарни фотографи од целиот свет, ќе продолжи до 29 август. Жирито ќе го одреди големиот победник и победниците во сите категории. Конкурсот вклучува и „Награда на публиката“. Сите фотографии и видеа доставени за конкурсот ќе бидат достапни на официјалната веб-страница на Huawei InFocus Awards, на која ќе може да се гласа до 18-ти август. Големиот победник на натпреварот ќе добие 10 илјади евра, моќен лаптоп Huawei MateBook 13 и паметен часовник Watch GT. Победниците во секоја категорија ќе добијат Huawei MateBook 13, Watch GT, Huawei P30 Pro и по 2000 евра, второпласираните во различните категории ќе го освојат Huawei P30 Pro, а третопласираните ќе освојат Huawei P30. Добитникот на Нградата од публика ќе ги добие Watch GT и Huawei P30 Pro.