Предание од нашите баби и дедовци: Зошто волкот завива на полна месечина

ИЗВОРСкопје24
|

Што е првото нешто што ви доаѓа на памет кога ќе се спомене волкот? Силно и гордо животно кое слободно трча во дивината… можеби не е првото нешто но веројатно од мали во паметот ни се врежува сликата на која волкот завива за време на полна месечина.

Сигурно додека сте биле мали сте ги имитирале звуците на волците, па и ден денеска многумина кога ќе погледнат во полна месечина се сеќаваат на овие работи па завиваат како овие прекрасни суштества.

Оваа слика ни е вкоренета вогллавно благодарение на цртаните филмови со кои растевме или пак поради приказните кои ни ги раскажувале нашите баби и дедовци. Но сте се запрашале ли некогаш зошто волкот завива на месечина?

Честопати ќе најдете фотографии и видеа со волк и голема полна месечина во позадина, и на шега, многу луѓе ќе имитираат волк и ќе завиваат кога ќе видат полна месечина.

Сепак добро прашање е дали навистина волците имаат нешто против Месечината? Вистината е малку поразлична од онаа со која пораснавме.

Волците се ноќни животни, што значи дека тие се најактивни за време на зората и самракот, па не е ни чудо што ги гледаме со Месечината во позадина. Кога виат, волците ги креваат своите муцки кон небото. Но, волкот завиваат на ист начин и во текот на денот.

Волците ги креваат своите муцки кон небото за да ја зголемат акустиката на повикот (завивањето) што може да се слушне на оддалеченост од над 6 километри. За волците, завивањето е исклучително важно.

Им служи како лепак што ги држи заедно. Бидејќи една глутница волци опфаќа огромна област, тие честопати се одвојуваат за да имаат подобри шанси да го фатат пленот. Кога тоа конечно ќе се случи тоа, волците почнуваат да завиваат и ги покануваат другите на јадење.

Завивањето, исто така, служи да ги предупредат другите глутници да останат подалеку од нивната територија. Понекогаш волците исто така се невообичаено тивки. Ова главно значи дека тие подготвуваат напад врз друга група на волци со кивање врз нив и ги напаѓаат од заседа. Факт е дека главната причина за угин*вањето на волците се други волци.

Секој волк завива поинаку, што значи дека можат да се препознаат меѓусебно во мрак. Мажите алфа и поголемите волци создаваат подлабоки тонови, додека волците со пониско рангирање во групата произведуваат пониски тонови.

Не е невообичаено женката да избере партнер врз основа на звукот на завивање. Колку подлабоко мажјакот го произведува звукот, толку е поголема шансата женката да го избере. Длабочината на завивачкиот тон може да ја одреди и агресивноста на “стадото”. Ако алфа мажјакот завива во многу длабоки тонови, тоа значи дека тој, а со тоа и глутницата, станале исклучително агресивни.

Значи, волкот завива од неколку причини, но завивањето на Месечината сигурно не е една од нив.