ПРИРОДНА КАТАСТРОФА: Суша и топол бран од Европа носи ЗНАЧИТЕЛНА СУША во Македонија

ИЗВОРСкопје24
|

Под влијание на многу топла експлозија која има зафатено поголем дел од Европскиот Континент и понатаму кај нас ќе условува стабилно, суво и сончево време што значи поради ваквата состојва во следните денови ќе настапи и доста сушно време. Сето ова многу лошо ќе влијае врз земјоделието.

Максималните дневни температури понатаму ќе се искачуваат во интервалот од 22 до 29 степени додека во централните и во југоисточните предели истите не се исклучува можноста да се искачат до околу 30, 31 степен.

Според моменталните анализи ваквата временска состојба кај нас би се задржала уште најмалку 5 до 7 а има услови дури и до околу 10 дена

Со овој бран како што веќе најавивме во воздухот ќе биде присутна и Сахарската прашина и песок и тоа поради поизразеното јужно и југозападно струење на висина.

За нови и подтални информации следете го официјалниот фејсбук профил на СЛАВЧО ПОПОСКИ