Психолозите откриваат: Скриени особини на интелигентните луѓе

|

Ова се малку познати знаци дека сте натпросечно интелигентни. Забавувајте се и тестирајте се.

Мислиш дека ништо не знаеш

Луѓето кои имаат натпросечна интелигенција често ќе се сомневаат во нивните способности, како што покажува студијата спроведена на студенти. Оние кои мислеле дека поминале лошо на тестот и го кажале тоа, всушност биле поинтелигентни од оние кои тврделе дека поминале одлично!

Љубопитност

Ве интересира се, дури и што би рекле другите „кому му е гајле за ова“. Интелигентните луѓе се во постојана потрага по нови искуства и знаења за светот околу нив.

Самоконтрола

Едно истражување вклучувало прашање за луѓето дали би сакале веднаш да добијат помала сума пари или да чекаат и да добијат повеќе подоцна. Оние кои чекаа подобро поминаа на тест за интелигенција.

Тврдоглавост

Повисоката интелигенција значи и дека размислувате повеќе, па секое мислење што го имате е всушност сигнал дека внимателно сте измериле што ќе кажете за вашиот став. Ова е причината зошто другите понекогаш мислат дека сте тврдоглави.

Обожавате чоколадо

Познато е дека состојките во чоколадото ја подобруваат меморијата и помагаат во расудувањето, а луѓето кои често јадат чоколадо се поуспешни од другите, покажуваат тестовите за интелигенција.

Одложувате

Ако ги одложите задачите до последен момент, тоа може да биде неочекуван знак за висока интелигенција. Тоа значи дека избегнувате да брзате и рационално управувате со вашето време според приоритетите кои самите си ги поставувате.

Бучавата ве нервира

Ако претпочитате да работите во тишина, споделувате карактерна особина со многу великани како Франц Кафка или Чарлс Дарвин, кои инсистирале на мртва тишина за да се концентрираат.

Не верувате во случајности

Оние кои одбиваат да веруваат во случајности, можат да видат врска што другите не ја гледаат. Тоа значи дека и двајцата сте креативни, но и подобро ја анализирате вашата околина.

Ги завршувате туѓите реченици

Вашата емоционална интелигенција е толку голема што навистина „знаете“ што некој друг ќе каже. Тоа го базирате на сите ваши минати искуства со таа личност, како и предвидувањата за исходот од разговорот што се случуваат во вашата глава со молскавична брзина.