Резервоарите на автомобилите треба да ги полните до врв- Еве и зошто

ИЗВОРСкопје24
|

Горивото станува се поскапо, па полн резервоар стана неостварена желба на многумина…

Кога последен пат го наполнивте автомобилскиот резервоар до врвот? Сигурни сме дека не близу, бидејќи горивото станува поскапо, а платите не растат толку брзо, па затоа ни се испаќа да ставаме гориво по малку, ама почесто.

Сепак, ова може да доведе до некои проблеми со одредени возила.

Горивото содржи фини честички што се елиминираат со одредени филтри. Но, колку е помалку гориво во резервоарот, толку е поголема веројатноста овие честички да се внесат во системот за напојување гориво што го испраќа горивото до моторот. Овие честички можат да создадат затнување што доведуваат до дефекти и скапи поправки, па механичарите советуваат дека барем еднаш на половина година резервоарот мора да се наполни до самиот врв.

На овој начин, честичките подобро се распаѓаат, подобро се елиминираат од системот, а автомобилот има помал ризик од затнување. Исто така, никогаш не возете автомобил во резерва, бидејќи автомобилот потоа ќе ја повлече „тињата“ или валканиот од дното на резервоарот, што може да предизвика големи блокади и откажување на моторот.