Што значи овој „мистериозен“ сообраќаен знак?

ИЗВОРСкопје24
|

На теоретските тестови за идните возачи постојат прашања кои често ги збунуваат кандидатите и на кои скоро секогаш грешат, а едно од нив е и прашањето врзано за значењето на дополнителната табла, која на одредени делници се појавува заедно со знакот за ограничување на брзината. Колку за информација, дури и искусните возачи грешно го толкуваат овој знак.

Кога ќе го видат познатиот знак со бројката 40 на бела позадина и црвена кружна рамка, сите веднаш знаат дека максимално дозволената брзина на таа делница е 40км/ч. Меѓутоа, значењето на правоаголната дополнителна табла на која е прикажан црн облак од кој паѓаат снегулки може лесно да збуни.

Кандидатите на тестовите обично го одбираат погрешниот одговор кој гласи дека изричната наредба дадена со знакот важи кога паѓа снег, што е потполно погрешно.

Точниот одговор гласи да овој знак порачува дека изричната наредба со ограничувањето на брзината важи кога има снег на коловозот.