Следи споен викенд – Набрзо уште два неработни дена

|

Согласно законот за празниците петок 2-Август, Денот на Републиката е неработен за сите граѓани. Со тоа добиваме споен викенд во кој ќе уживаме.

Во август следни неработни денови се Успение на Пресвета Богородица или 28 август и 11 август Курбан Бајрам за Муслиманите.

Ова се неработните денови до крајот на годината:

За сите граѓани на РМ: 02 август (петок), Ден на Републиката, 08 септември (недела), Ден на независноста, односно 09 септември (понеделник) е неработен ден, 11 октомври (петок), Ден на народното востание, 23 октомври (среда), Ден на Македонската Револуционерна Борба и 08 декември (недела), „Св. Климент Охридски“ односно 09 декември (понеделник) е неработен ден.

За граѓаните од православна вероисповед: 28 август (среда), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица). За граѓаните од католичка вероисповед: 01 ноември (петок), Празникот на сите светци и 25 декември (среда), првиот ден на Божик. За граѓаните од муслиманска вероисповед: 11 август (недела), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам. За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ: 22 ноември (петок), Ден на Албанската азбука. За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ: 09 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур. За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ: 28 септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците. За граѓаните припадници на турската заедница во РМ: 21 декември (сабота), Ден на настава на турски јазик.