Словенија и даде зелено светло на Македонија за влез во државата, но под еден услов

ИЗВОРСкопје24
|

Отсега за влез во Словенија на државјани од трети земји ќе биде потребен негатиен ПЦР тест кој ќе биде не постар од 48 часа, оваа одлука важи и за граѓаните на РСМ.

„Тестот треба да биде направен во референтни лаборатории во државите, а во Северна Македонија тоа е Институтот за јавно здравје во Скопје“, наведува Амбасадата.

Во соопштението на Амбасадата, објавено на Фејсбук, се додава дека важи и исклучокот без тест и карантин за влез во земјата, само со цел одржување контакт со потесни членови на семејството, а лицето се враќа во рок од 72 часа, како и за преминување на границата на деца под 14 години само доколку патуваат со потесен член на семејство кој приложил негативен тест.

Одлуката на словенечката Влада за влез на македонски државјани во државата стапува во сила од денеска.