СОНК одлучи: Учебната година почнува со предупредувачки штрајк

ИЗВОРСкопје24
|

Првиот училишен ден на новата учебна година ќе почне со предупредувачки штрајк на просветните работници. Под притисок на членството, Самостојниот синдикат за образование, наука и култура донесе одлука на 2 септември, првиот учебен ден, да стапи во предупредувачки штрајк.

Одлуката на СОНК уследи по долгите, за жал неуспешни преговори со Министерството за образование и наука и Владата околу процентот на зголемување на платата на просветните работници. Владиното покачување од 5 проценти не ги задоволи синдикалците, кои бараат покачување од 25 отсто.

Министерот за образование и наука, Арбер Адеми, го повика членството на СОНК на дополнителни преговори, со ветување дека во иднина ќе има ново зголемување на платите, но без да го прецизира процентот и тајмингот. Тоа не го задоволи СОНК, па одлучи да стапи во предупредувачки штрајк. Синдикатот бара што можно побргу да се подобри и онака лошиот социо-економски статус на просветните работници во кој се наоѓаат.