Специјална ознака на гумите открива колку брзо може да возите без да ги уништите

ИЗВОРСкопје24
|

Рејтингот на брзината на гумите ја покажува оптималната брзина што гумата може да ја одржува со текот на времето. Накратко, тоа е најголемата брзина што гумата може да ја поднесе за да продолжи да функционира како што треба.

Колку е поголем тој рејтинг, до толку ќе имате подобра контрола на вашето возило при поголема брзина. Рејтингот за брзина е означен со букви од A до Z и ги претставува брзините од 5 до 300 километри на час.

Ознаката на вашите гуми може да ја пронајдете на неколку места: во упатството за употреба, на отворот од резервоарот и на самите гуми.

Еве која брзина ја дозволуваат различните ознаки:

A1 – 5 км/ч

A2 – 10 км/ч

A3 – 15 км/ч

A4 – 20 км/ч

A5 – 25 км/ч

A6 – 30 км/ч

A8 – 40 км/ч

B – 50 км/ч

C – 60 км/ч

D – 65 км/ч

E – 70 км/ч

F – 80 км/ч

G – 90 км/ч

J – 100 км/ч

K – 110 км/ч

L – 120 км/ч

M – 130 км/ч

N – 140 км/ч

P – 150 км/ч

Q – 160 км/ч

R – 170 км/ч

S – 180 км/ч

T – 190 км/ч

U – 200 км/ч

H – 210 км/ч

V – 240 км/ч

W – 270 км/ч

Y – 300 км/ч