Србија бела насред мај: Еве каде денеска паднал снег (ГАЛЕРИЈА)

|

Прогнозата на српските метеоролози за денес била дека во повисоките планински предел е можен снег, а истата и се остварила.

На социјалните мрежи се појавиле фотографии од побелената планина Брезовица кај Штрбац.

Снегот во мај не е невообичаена појава за планинските предели и подрачјата на висока надморска висина, па така минатата година овој период снег имало и на Копаоник, Златар, Златибор, Голија и Сјеница.

Најдоцниот снег, според расположливите податоци, во Белград паднал на 11-ти мај во 1953-та година.

Novi sneg na Šari #snow #mountains #spring foto Ivan Bućan

Gepostet von Brezovica Šar-planina am Dienstag, 26. Mai 2020

Gepostet von Kopaonik – infoKOP am Dienstag, 26. Mai 2020