Што треба да знаете пред да почнете со подготовките за Велигден – eве кои јајца не треба да се купуваат

ИЗВОРСкопје24
|

Во пресрет на претстојниот празник важно е најнапред да купите чисти и неоштетени јајца и задолжително измијте ги со млака вода пред да ги варите.

Покрај естетиката, важно е да се грижиме и за здравјето. Бидејќи велигденските јајца обично стојат многу – прво чекате од петок до недела, а потоа стојат на масата додека не ги изедете (барем 2-3 дена), еве неколку од најважните совети за купување:

– Купете чисти и неоштетени јајца;

– Кога варите јајца, најдобро е да ги готвите 12 минути од моментот на вриење;

– Ако не обоите јајца природно или со помош на храна од силни бои, кога купувате бои во вреќи, земете ги оние што се обележани како бои за храна;

– Сурови јајца се потенцијален извор на салмонела, па затоа е препорачливо да ги миете со млака вода пред да ги готвите и украсите;

– Насликајте толку јајца колку што сте сигурни дека ќе се изедат, бидејќи е голем грев да се фрла храна, особено велигденски јајца;

– Јајцата обоени, нелупени и без оштетена лушпа и стојат неколку часа на собна температура или ако се вадат неколку пати од фрижидерот, треба да се јадат во рок од еден до два дена.