Тања: Огнена, кралица – Значење на името и какви се оние кои го носат

ИЗВОРСкопје24
|

Личното женско име Тања претходно се сметаше за прекар или име кое потекнува од руското име Татјана, или од грчкото име, односно зборот од латинско потекло „TitIania“, но сепак станува збор и за сопствено или лично име кое е целосно „независно“, што како такво им се дава на сите новородени девојчиња, чии родители го знаат потеклото и „вистинското значење“ на ова преубаво име.

Како што веќе споменавме, некои етимолози сметаат дека кај нас името Тања се „припитоми“ пред се како „дериват“ на личната руска именка „Татјана“, што е многу честа појава во руската литература, а првично значи „огнена кралица, циганка, огнена душа, огнената кралица “.

Друга хипотеза за потеклото на името Тања, се наведува латинскиот збор „Titiania“, што значи див, голем, моќен, огромен, со незамислива големина.

Самото женско име на Тања има исклучително убаво значење. Името девојките со име Тања се вели дека се родени за големи дела. Тања е жена која е нескротлива. Таа е огнена. Таа е жена која е силна и своја. Тања е жена која е моќна. Тања е жена која е значајна. Тања е жена на која сите ѝ се восхитуваат.