Тешко им е на луѓето со постојано низок притисок: Овие работи мора да ги почитувате за да ви биде подобро

|

Некои лица со низок притисок не чувствуваат силни тегоби, но некои имаат хипотензија, особено ако дојде до нагло намалување на притисокот, а со тоа се отежнува извршување на секојдневните активности.

За да го држите притисокот во нормала и да спречите тегоби, потребно е да усвоите одредени навики:

-Храната нека биде доволно солена.

-Грешката која сите ја прават е пиење кафе за да се зголеми притисокот, но после краткотрајниот „скок“, поради внесувањето на кофеин, крвниот притисок најчесто паѓа уште повеќе. Поради тоа кафето би било добро да го замените со чај.

-Избегнувајте нагло станување од лежечка или седечка положба.

-Избегнувајте подигање на тешки работи.

-Пијте доволно вода.

-Јадете намирници кои го зголемуваат притисокот – сок од цвекло, сок од домат, маслинки и други намирници кои создржат сол.

-Избегнувајте долги туширања со топла вода, капење во терминални базени.