Тие се спас за мобилните телефони, замагленото стакло во автомобилот… Сите ги фрламе а не знаеме колку се корисни

ИЗВОРСкопје24
|

Малите кесички исполнети со силиконски гел што ги добиваме во одредени производи кога ги купуваме, имаат широк спектар на примена и можат да помогнат во решавањето на секојдневните проблеми. Тие се исполнети со силициум диоксид, производ кој има неверојатна моќ да апсорбира влага.

1. При пакување, влажен костум за капење или друго парче облека што не се исушило доволно може да уништи други работи. За да не се случи тоа, ставете влажен костим за капење во вреќата и ставете неколку вреќи силиконски гел. Силиконските кеси апсорбираат влага, а истата постапка можете да ја примените и со влажни патики.

2. Ако вашиот телефон паднал во вода и нема да се вклучи по сушењето, ставете го во тегла со силиконски кеси и оставете го да стои некое време. Кесите ќе ја извлечат целата влага од телефонот и тој повторно ќе работи.

3. Во текот на зимата, внатрешноста на автомобилот е често замаглена поради разликата меѓу надворешната и внатрешната температура. За да не се повтори ова, фрлете ги кесите на контролната табла, покрај стаклото, и тие ќе спречат замаглување на автомобилот.