Три брзи трикови за препознавање на зрела и слатка лубеница без сечење

|

Сочната лубеница е лесно да се препознае по бојата на „месото“, но кога оваа летна храна е цела, не е најлесно. Потребна ви е малку среќа да изберете зрела лубеница, а едноставните трикови ќе ви помогнат.

Анализирајте ја кората на лубеницата

Дали забележавте дамка на површината на лубеницата? Таа го претставува местото каде лубеницата лежeла на земја за време на зреењето. Најзрелите лубеници имаат жолтеникаво место, додека оние што се во бела или светло зелена боја треба да се избегнуваат затоа што се берат пред да зреат. Не купувајте ниту лубеница што нема дамки на површината.

Изберете овошје без оштетување

Површината на лубеницата треба да биде темно зелена во боја, тврда на допир, мазна и без видливо оштетување. Меката површина е сигурен знак дека плодот започнал да гние, а избегнувајте ја и исушената површина што ја изгубила целата своја сочност и свежина. Плодот треба да биде асиметричен, а оние со необични црти оставете ги на некој друг.

Тестирајте ја тежината на лубеницата

Можеби нема да можете да носите тешки лубеници од домашната продавница до дома, но треба да му посветите најголемо внимание на најтешкото овошје. Дури 92% од лубеницата е вода, па така и најслатките плодови се и најтешките. Соберете неколку лубеници со иста големина и одберете ја онаа што е најтешка. Таа со сигурност ќе биде најслатката и најсочната од сите понудени.