Трик за батеријата на телефонот да трае двојно повеќе

|

Поради брзиот начин на живот и развитокот на технологијата, секој ден сме се повеќе зависни од нашите паметни телефони, па затоа воопшто не сакаме да останеме без батерија во било кој дел од денот. Доколку батеријата на вашиот мобилен телефон брзо ви се празни, во продолжение еве неколку трикови што треба да ги направите.

Најпрво, многу е важно да одговорите на следните прашања: Дали често го полните телефонот? Дали го полните преку ноќ? Дали сето тоа го правите на правилен начин?

Докажано е дека полнењето на телефонот во кратки временски интервали не може да ја оштети батеријата. Не е точно ниту дека телефонот треба да се полни само кога батеријата е при крај.

За ова постојат цвртсти докази. Најпознатата компанија за производство на батерии “Кадекс“ наведува дека литиум-јонската батерија има свое ниво на стрес коешто може да се зголеми. Имено, ако нивото на стрес се зголеми со премногу полнење, нејзиниот животен век ќе се намали што вас ве води до следниот чекор што ем многу важен.

Пред целосно да ви се наполни батеријата, треба да го ислучите телефонот од полнач. Никогаш не оставајте да ви се полни до 100 проценти.

Никаде не е назначено дека батериите треба да се полнат до крај. Баш напротив, високиот напон може да доведе до преоптеретување на батеријата што на крај ќе резултира со пократка трајност на истата.