Утре почнува изборот на нова Влада – Како ќе тече седницата?

|

Долга и жестока дебата најавува опозицијата во пресрет на утрешната седница на која ќе почне изборот на новата Влада на новиот лидер на СДСМ, Ковачевски.

Од ВМРО-ДПМНЕ за Сител велат дека постои голем интерес во пратеничката група и дека речи си сите пратеници ќе се пријават за збор. Согласно Деловникот прво мандатарот Ковачевски ќе има свое експозе по што ќе почне расправата. Договорот е наизменично збор да добиваат по еден пратеник од опозицијата и по еден од мнозинството.

Малите политички партии кои се дел од коалицијата на СДСМ утре ќе гласаат за Ковачевски но доколку до 15 април не се воведе една изборна единица, најавуваат напуштање на коалицијата.

Во СДСМ го повторуваат својот став дека даваат поддршка за ова барање на малите политички партии.

„СДСМ има јасен став по однос на ова прашање, за што и претходно сме се изјасниле.

За нас како партија предлогот за една изборна единица е прифатлив, но за изгласување на измените во Изборниот Законик потребен е политички консензус“ – велат од владејачката партија.

Стартот на утрешната седница е закажан за во 11 часот. Гласањето ќе биде во недела, половина час пред полноќ.