Во кои земји во Европа има највисоки, а каде најниски плати?

ИЗВОРСкопје24
|

Дали некогаш сте се запрашале каде во Европа има најмали, а каде највисоски плати?

Најниски плати во Европа имаат Молдавците со 212 евра месечно, потоа следуваат Украинците со 240 евра, а Белорусите со 337 евра месечно.

Според нејановите информации, просечната плата во Македонија изнесува 403 евра, додека во Албанија изнесува 378 евра.

Кога станува збор за Балканот, ние заедно со србите имаме најмали плати, додека најголеми имаат словенците со 1077 евра.

Од поранешните југословенски земји, освен Македонија, Србија има најнизок просечен приход од 422 евра, а највисок имаат Словенците со 1.077 евра месечно.

Во Европа, држава со најголеми плати е Швајцарија со 4.370 евра, па Исланд со 3.568 и Норвешка 3.309 евра месечно.