Во оваа куќа порасна Сека Алексиќ: Немала купатило, ниту шпорет, се бањала во корито

ИЗВОРСкопје24
|

Сека Алексиќ сега ужива во луксузен живот, но некогаш тоа не беше така. Таа го поминала своето детство во мизерија бегајќи од војната, а пораснала во селото Липолист близу Шабац.

Сека не го заборави местото каде што порасна. Нејзиниот поранешен сосед за пејачката која се крена од кал и со работа стекна сè што има денес, има само пофални зборови.

Според приказната на старите локални жители, мајката на пејачката, Ибрима, се борела за воспитувањето на Сека и нејзиниот брат. Тие често се селеле поради несигурноста и најдолго останале во оваа мала куќа.

– Сека и нејзиното семејство најпрво живееле во дворот кој веќе не постои, каде што немале ниту тоалет или шпорет. Таа се капеше во коритото. Беше често гладна. Потоа се пресели во куќата на мојот сосед во дворот, куќа која сега е депонија, – вели еден постар човек за српскиот медиум, кој побарал да остане анонимен и го покажал некогашниот дом на пејачката.

– Таа немаше пари, но секогаш беше расположена. Сите ја сакаа. Сека беше добар ученик и секогаш сакаше да пее. Сите се радуваат што успеа во животот. Таа доби сè што е најубаво, бидејќи нејзината мајка многу се мачеше со своите деца и сопруг кој многу пиеше, а потоа се пресели.

Мајката на Сека, Ибрима, откако се развела, почна да живее со одреден Недељко Игњатовиќ.

– Сека со своето семејство живееше во куќата на сега починатиот Недељко три години. Знам дека била добро и послушно дете. Ја носеше да снима плочи и да има настапи. Кога нејзината мајка се раздели од него, Сека замина. Не му беше на погребот, јас мислам дека таа дури не знаеше дека тој починал, вели соговорникот и некогашен сосед на Сека Алексиќ.