Во „Тајната вечера“ на Да Винчи се крие загатката за крајот на светот?

|

Леонардо да Винчи наводно октрил дека крајот на светот ќе се случи во 4006 година и со тоа ја оставил тајната порака во едно од своите најголеми дела.

Уметникот од 16 век, се смета за еден од најголемите интелектуалец на сите времиња. Неговото најпознато дело, Мона Лиза, го држи Гинесовиот рекорд за највисока вредност. Фотографијата е осигурана преку 700 милиони фунти.

„Тајната вечера“ е позната во светот, како најкопирана религиозна слика. Уметничкото дело ја претставува сцената од последната вечера на Исус Христос со апостолите, како што е опишано во Еванѓелието по Јован 13:21.

Да Винчи ги претставил апостолите и моментот кога Исус објавил дека еден од нив ќе го предаде. Но, теоретичари на заговор сметаат дека во делото можеби е скриена и тајната порака за крајот на светот. Оваа теорија се открива и во серијата „Топ 10 мистерии и тајни“.

„Тој се потрудил да го истакне бројот три“, се наведува во документот од 2017 година. Постојат три прозори и три групи апостоли. Дали едноставно сакал да го истакне верувањето за Светото тројство, или фотографијата крие нешто многу повеќе?“, се прашуваат авторите на документарецот.

Авторите сметаат дека броевите кријат мрачно пророштво за крајот на светот. Според зборовите на Сабрина Сфорц Галиција, истраживач од Ватикан, Да Винчи ја предвидел глобалната поплава која треба да се случи 21 март 4006 година. Галиција тврди тврди дека поплавата ќе ја уништи целата човекова раса.

„Постои Да Винчи код, а тоа не е само оној кој го популаризирал Ден Браун“, вели Сабрина. Галиција ја прегледала таписеријата од „Тајната вечера“, направена за кралот Луј XIII, која е заснована на сликата на Да Винчи.

Работела ѝ на продолжението да го објасни „Кодот на Да Винчи“, кој ги вклучува и знаците на Зодијакот и неговата употреба од 24 букви во латинското писмо, за да ги претстави 24 часа во денот.

Галиција тврди дека Да Винчи го предвидел крајот на светот со универзалната поплава, која веројатно ќе започне на 21 март 4006 година и ќе заврши на 1. ноември истата година.